Olen viime aikoina miettinyt paljon ympäristön merkitystä omaan elämään ja sen sisältöön. Välillä on hauska leikitellä ajatuksella, olisiko tehnyt erilaisia valintoja erilaisessa ympäristössä tai kuinka paljon muutama erilainen valinta menneisyydessä olisi vaikuttanut omaan nykyhetkeen.
Tiedostaminen on kaiken alku. On tärkeä tiedostaa, että myös päättämättömyys tai tekemättömät valinnat ovat itseasiassa valintoja. Jos sinä päätät olla tekemättä tai valitsematta, oli syy päättämättömyyteesi mikä tahansa, myös se vaikuttaa elämääsi.
Tyytymättöyys herättää meissä usein tarpeen muutokselle, mutta moni ihminen on myös mukavuudenhaluinen. Omassa tutussa ja turvallisessa elämässä on helppo olla, sillä tietää suunnilleen mitä milloinkin tapahtuu tai millainen oman päivän sisältö tulee olemaan.
Jos elät päivästä toiseen mukavuusalueellasi, mistä voit tietää kuinka paljon parempaa elämäsi voisi olla? Jos et ikinä kokeile muuttaa mitään, ajelehdit elämän ja ympäristön aiheuttamien muutosten varassa.
Miten sinä reagoit muutoksiin? Näetkö ne mahdollisuutena vai herättävätkö ne sinussa pakokauhua?
Pysähdy hetkeksi miettimään ympäristöäsi. Millaisia tunteita huone, jossa istut herättää? Miltä sinusta tuntuu aamuisin herätä omasta sängystäsi? Millainen olo sinulla on, kun ystäväsi laittaa sinulle viestiä?
Kirjoita ylös kaikki positiiviset tunteet, joita ympäristösi; niin asuinpaikka, sen sijainti kuin ihmiset joiden kanssa olet yhteydessä, aiheuttavat. Sen jälkeen listaa myös negatiiviset tunteet. Mihin et ole tyytyväinen ja mitä voisit tehdä asialle?
Jos esimerkiksi aamusi alkavat usein tahmeasti, mieti voisitko ottaa elämääsi uuden aamurutiinin, kuten joogan tai meditoinnin. Katso myös, että ympäristösi on siisti ja rauhoittava, eikä esimerkiksi täynnä muistutuksia deadlineista ja tekemättömistä töistä.
Yllättävätkin asiat voivat vaikuttaa stressitasoomme tai fiiliksiimme, joten kannattaa säännöllisesti pysähtyä miettimään omaa elämää ja ympäristöä. Antaa omien ajatusten virrata. Asioita on helpompi muuttaa vaiheittain. Jos vain odottelee ja patoo tunteita sisäänsä, lopulta ahdistus voi kasvaa niin laajaksi, että on huomattavasti vaikeampi löytää enää alkuperäistä aiheuttajaa tai yksinkertaisia ratkaisuja.
Ihanaa uutta viikkoa! xx
Muutos on usein pelottavaa, koska se merkitsee myös luopumista. Usein sitä vain sitkuttaa siinä perinteisessä, vaikka järjellä ajateltuna muutoksen kuuluisi voittaa. Tuo vaiheittainen muuttaminen on kyllä hyvä idea, koska usein muutoksesta kasvaa ylitsepääsemätön vuori ja vanhassa pysytään, jälleen. Pienin askelin kasvaisi myös rohkeus heittäytyä muutoksiin.
Mahtavaa pohdintaa! Usein juuri tuo luopuminen on ihmisille vaikeaa, vaikka se mitä saa tilalle on yleensä parempaa kuin aiempi. Pitää luopua jostain, jotta on tilaa uudelle. Pätee mielestäni aika monelle osa-alueelle elämässä 🙂