Kirjoitin eilen Instagram-postaukseeni muiden ajan arvostamisesta. Olen viime aikoina miettinyt paljon kyseistä teemaa ja asioita, jotka ihmisten käytökseen vaikuttavat. Sainkin eiliseen tekstiini liittyen erään viestin, jossa kysyttiin mitä vinkkejä minulla olisi paremman olon saavuttamiseen, jos mielessä on enemmän negatiivista kuin positiivista. Kerron siitä enemmän postauksen lopussa. Tässä kuitenkin ensin eilisen postauksen sisällöstä:
“Aika on arvokkain asia, jota toiselle ihmiselle voi antaa. Siksi mun onkin välillä ollut vaikea käsittää, miksi jotkut haluavat käyttää yhteisen ajan negatiivisuuden, pahan olon tai oman ärsytyksen purkamiseen.
Rakentava keskustelu haasteista on erikseen, eikä silläkään kuuluisi loputtomasti kuluttaa muita. Ihmisten kun lähtökohtaisesti pitäisi tehdä elämästä kivempaa ja näkemisen tuoda lisäarvoa – ei päinvastoin.
Vaikka syksy ärsyttäisi tai treenit ei oikein rullaisi, niin muistetaan olla mukavia ja puhua niistä jutuista, jotka on hyvin. Arvostetaan muiden aikaa ja sitä, että he haluavat viettää sitä just sun kanssa.”
Mitä sitten voisi tehdä, jotta omassa mielessä pyörisi ennemmin positiivisia kuin negatiivisia ajatuksia?
Perusasiat kuntoon
Nuku riittävästi, syö säännöllisesti laadukasta ruokaa, treenaa tai liiku luonnossa. Puhu itsellesi kauniisti.
Elämän perspektiivi
Pyri elämään sisältä ulospäin. Kaikki tärkein hyvään oloon löytyy sinun suhtautumisesta asioihin. Ei niinkään asioista, joita sinulle tapahtuu. Ota ihmiset ja tilanteet sellaisina kuin ne ovat. Älä sellaisina kuin haluaisit niiden olevan. Jos sinä elät elämää reaktiivisesti, reagoimalla jokaiseen ärsytykseen, epämiellyttävään tilanteeseen tai suutut, kun joku ei toimikaan niin kuin sinä olisit halunnut, on todella vaikea olla tyytyväinen oman elämän sisältöön.
Elämän sisältö
Tavoittele luomaan elämästäsi sellainen, josta nautit mahdollisimman paljon. Tee asioita, joista sinulla tulee hyvä mieli ja ole avoin muutoksille. Opi ottamaan vastuu valinnoistasi.
Halu oppia tuntemaan itsensä – Kuka juuri sinä olet? Mikä tekee sinut onnelliseksi ja missä menevät sinun rajasi? Opi nauttimaan omasta seurastasi ja valitse se tarvittaessa myös muun menon ohi. Kuuntele itseäsi.
Meditointi ja muut harjoitukset
Säännöllinen meditointi, kiitollisuus-päiväkirja, hengitysharjoitukset, maalaaminen tai mikä vain luova toiminta, auttaa usein rentoutumaan ja tuo hyvää oloa. Opettele ymmärtämään ja hallitsemaan mieltäsi.
Ihmissuhdetaidot
Kaikki lähtee ymmärryksestä. Jokainen ihminen on erilainen, haluaa eri asioita ja kokee asiat jollain tasolla eri tavalla. Sen takia mielestäni sanonta ”kohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” ei aina pidä paikkaansa. Vaikka sinua ei haittaisi valittaa tai kuunnella toisen murheita, se voikin olla vastapuolelle todella kuorimitavaa. Tai jos sinä esimerkiksi nautit hieronnasta, sen tekeminen vapaa-ajalla voi olla rasittavaa hieroja-ystävällesi, vaikka hän kuinka lahjakas hommassa olisikin.
Sen takia kommunikaatio ihmissuhteissa on älyttömän tärkeää. Pitää uskaltaa sanoa, milloin ei jaksa ja mitä taas toivoo toiselta. Mutta myös vastapuolen on osattava ottaa toisen sanat tosissaan. Välitä ja rakasta ilman vaatimuksia.