Kuva: Laura Kiuru Kello: Cluse
Mielestäni epäonnistuminen on yhtä tärkeää kuin onnistuminen. Yhtä kivaa ja motivoivaa se ei todellakaan ole, mutta oppimisen kannalta erittäin tärkeää. Jokainen meistä on varmasti epäonnistunut jossakin. Tärkeintä on se, kuinka jatkaa epäonnistumisen jälkeen.
Olen itse epäonnistunut esimerkiksi pääsykokeissa, ihmissuhteissa ja itseni kanssa. Olen myös nuorempana jättänyt asioita tekemättä, koska olen kuunnellut liikaa muita tai pelännyt epäonnistumista. Nämä tilanteet ovat sillä hetkellä tuntuneet pahalta, mutta kun oppii tarkastelemaan asioita oppimisen kannalta, luo pohjaa vielä paremmalle onnistumiselle myöhemmin.
Miksi kannattaa epäonnistua?
1. Uudet kokemukset laajentavat omaa mukavuusaluetta
Uusiin asioihin kannattaa mielestäni suhtautua enemmän “uusi kokemus” mentaliteelilla kuin asenteella ettei edes yritä, koska kaikki ei välttämättä mene täydellisesti. Elämä on jatkuvaa oppimista, eikä ikinä kehity parhaalla mahdollisella tavalla, jos jättää tilaisuuksia epäonnistumisen pelon takia käyttämättä. Uusi kokemus voi olla kuinka pieni tahansa; uusi harrastus, youtube-kanavan aloittaminen tai mielenkiintoiselle kurssille ilmoittautuminen. Muista, että ammattilaisetkin ovat joskus olleet aloittelijoita. Virheet ovat sallittuja ja niiden kautta oppii ja kehittyy.
2. Mikä epäonnistumisessa olisi kamalinta?
Miksi epäonnistuminen olisi paha asia? Mikä olisi pahinta, jota voisi tapahtua? Ehkä kompuroit tanssitunnilla tai unohdat koreografian. Entä jos tutustut uusiin ihaniin ihmisiin ja löydät uusia hyviä ystäviä? Ehkä innostut, kehityt ja alatkin kilpailemaan lajissa? Jos asiat ajattelee pelon kautta, jättää helposti asioita tekemättä, jotka voisivat epäonnistumisesta huolimatta tuoda elämääsi paljon hyviä asioita.
3. Muiden mielipiteillä ei ole väliä
Unohda heti alussa muiden mielipiteet. Sillä ei ole mitään väliä, onko naapurisi mielestä noloa osallistua missikisaan tai eivätkö vanhempasi usko sinun olevan tarpeeksi lahjakas unelma-ammattiisi. Kaikilla ihmisillä on omat mielipiteensä. Ole niin kiireinen oman onnellisuutesi kanssa, ettet ehdi ajattelemaan, mitä mieltä joku muu on sinun tavoitteistasi. Epäonnistuminen on avain kehitykselle ja sen kautta kasvat ihmisenä saavuttamaan vieläkin haasteellisempia asioita.
Muista myös, että epäonnistut vasta, kun lopetat yrittämästä. Eikä silloinkaan mielestäni tarvitse ajatella epäonnistuneensa, kaikki jutut eivät ole kaikkia varten, eivätkä kaikki ole hyviä kaikessa. Tärkein on löytää ne itselle iloa, onnea ja onnistumisen kokemuksia tuottavat asiat. Oli kyse sitten työstä, harrastuksesta tai vaikka muiden auttamisesta.
You lose 100% of the chances you don’t take.