Kuva: Laura Kiuru
Jokainen meistä varmasti haluaisi olla parempi ihminen, niin itselleen kuin muille. Olisi kiva ymmärtää omaa käytöstään paremmin ja löytää sisäinen rauha, stressata vähemmän ja rakastaa enemmän. Moni ymmärtää, että vatsalihaksia ei saa ilman jatkuvaa harjoittelua, mutta henkisten asioiden kehittyminen otetaan usein itsestäänselvyytenä. Ikäänkuin oletetaan, että ikä tai kokemukset kasvattavat. Niin ne varmasti myös tekevät, mutta ilman tiedostavaa ajattelua, välillä jopa huonompaan suuntaan.
Negatiiviset kokemukset ja henkinen kipu voivat pahimmillaan johtaa esimerkiksi pelkotiloihin, ahdistukseen ja selittämättömiin tunteisiin, jotka ilmenevät tietyissä tilanteissa. Henkistä kasvua tavoitellessa olisikin tärkeä ymmärtää sitoutua projektiin samalla tavalla kuin sitoutuisit kasvattamaan enemmän lihasmassaa tai paremman aerobisen kunnon.
Itsereflektio eli oman toiminnan tarkastelun ja itsearvioinnin taito vaikuttaa kaikkien muiden elämäntaitojen ja tiedon oppimiseen. Se vaikuttaa omaan minäkuvaamme eli siihen millaisina näemme itsemme. Itsereflektion avulla voimme tiedostaa käsityksiämme ja toimintamallejamme sekä vaikuttaa niihin. Tätä kautta myötätunto ja ymmärrys myös muita ihmisiä ja heidän käytöstään kohtaan kasvaa. Mitä paremmin ymmärrämme itseämme, sitä paremmin ymmärrämme muita.
Uskon, että elämä tuo meille saman tyyliset ongelmat eri muodossa eteemme niin kauan, kunnes ymmärrämme muuttaa omia käytös – ja suhtautumistapojamme. Vedämme alitajuisesti tietynlaisia ihmisiä ja tapahtumia puoleemme, johtuen omista käsityksistämme maailmaan ja itseemme liittyen. Itsereflektion kautta voimme tiedostaa nämä tilanteet ja vaikuttaa omaan käytökseemme sekä elämän suuntaamme.
Seuraavan kerran kun tunnet negatiivisen tunteen, pysähdy hetkeksi. Mieti voisitko antaa tunteen vain mennä, tarttumatta siihen? Voisitko kohdata tunteesi lempeydellä purkamatta sitä toiseen ihmiseen? Kyseenalaista, miksi teet tietynlaisia valintoja ja mihin suuntaan ne sinua vievät.
Itse uskon vahvasti siihen, että jokainen voi vaikuttaa merkittävästi omaan elämäänsä. Aina kortit ja karkit eivät mene tasan elämässä, mutta silloinkin asenne ratkaisee.
Ensi vuodesta tulee mahtava.
Ihanaa Uuttavuotta!
Ps. Itselläni hyvänä apuna joidenkin käyttäytymismallien hahmoittamiseen on toiminut Kimmo Takanen – Tunne lukkosi -kirja. Siinä käsitellään skeematerapian menetelmien avulla lapsuudessa muodostuneita tunnelukkoja. Heidän nettisivuiltaan löytyy myös tunnelukko -testi, joka ainakin itsellä herätti paljon ajatuksia. Tässä linkki.
xx,
Maiju