Kuva: Tanja Koivisto

 

Olen saanut useamman viestin Tee unelmistasi totta – Kuusi vinkkiä unelmien toteuttamiseen”  -postaukseen liittyen, joissa lukijat ovat kysyneet, kuinka olen saanut selville omat unelmani.

Arki tuntuu sujuvan, mutta ei oikein ole mitään intohimon kohdetta tai erityistä tekemistä, josta nauttii. Osa oli kokeillut montaa eri harrastusta tai ammattia ja jotkut eivät tienneet, mistä aloittaa. Miten sitten omat unelmat saisi selville?

Pystyn itse samaistumaan tähän tilanteeseen. Elämässäni oli ajanjakso, jolloin tapahtui paljon surullisia asioita ja huonoa tuuria peräjälkeen. Arkeni tuntui enemmän selviytymiseltä kuin tasapainoiselta. Tuntui, ettei ollut pohjaa rakentaa omaa elämää. Silloin koin, että elämä riepotteli minua, enkä voinut sille mitään.

Nyt, monta vuotta myöhemmin, olen onnellinen, että tuo kaikki tapahtui. Se määrä empatiaa ja ymmärrystä, jonka olen kokemuksistani saanut on todella arvokasta. Taito laittaa asiat mittasuhteisiin auttaa myös selvitymään vastoinkäymisistä jatkossa paremmin. Intohimon ja unelmat voi löytää milloin vain ja matka tulee todennäköisesti olemaan koko elämän mittainen.

 

  1. Ymmärrä, että sinä olet vastuussa elämästäsi

Ensimmäinen ja ehkä tärkein oivallus itselleni oli se, että olen oikeasti täysin vastuussa siitä mitä teen ja saan aikaan. Ei auta istua kirjanpitotoimistolla ja haaveilla taidemaalarin urasta, jos ei liikauta edes sormea asian eteen. Tekosyiden keksiminen on helppoa. Asenne vaikuttaa eniten. Et voi hallita kaikkea, mitä sinulle tapahtuu, mutta voit aina valita kuinka suhtaudut vastoinkäymisiin.

 

2. Mitä tekisit, jos sinulla olisi loputtomasti rahaa

Jos sinun ei tarvitsisi käydä koko elämäsi aikana töissä, mitä tekisit? Miten haluaisit viettää viikkosi? Mitä taitoja opettelisit? Mieti vastauksiesi pohjalta, voisitko tehdä jotakin näistä työksesi. Kannattaa myös miettiä omia arvoja ja tarkastella vastaako oma työ niitä. Jos esimerkiksi kannatat eettisiä arvoja, mutta työskentelet halpatuotantovaatteita maahantuovassa yrityksessä, voi sisälläsi olla ristiriita ja siksi työ ei tunnu niin mielekkäältä.

 

3. Missä hetkissä olet kokenut olevasi elossa?

Saatko jatkuvasti uusia ideoita? Oletko enemmän perfektionisti vai suurpiirteinen? Mieti millaisissa hetkissä koet itsesi olevan elossa ja unohdat ajankulun kokonaan. Mieti vahvuuksiasi ja niitä hetkiä, jotka saavat sinussa aikaan onnen tunteen. Voisiko niiden pohjalta rakentaa edes osa-aikaisen työn? Mielestäni aina kannattaa kokeilla asioita, jotka kiinnostavat edes vähän. Ikinä ei tiedä, kuinka paljon innostuu ja mihin se parhaassa tapauksessa johtaa.

 

4. Inspiroi itseäsi

Lue kirjoja, kuuntele podcasteja, unelmoi, keskustele positiivisten ystäviesi kanssa. Ilmoittaudu mielenkiintoisille kursseille, matkustele tai maalaa. Tee asioita, joista  saat hyvän fiiliksen.

Kirja vinkit:

Tim Ferris – Neljän tunnin työviikko

Eckhart Tolle – The Power of now 

Stephen.R. Covey – 7 habits of highly effective people

Rakastan, siis olen – Jenni Emilia

 

5. Kannusta muita

Tämä on mielestäni yhtä tärkeää kuin itsensä motivoiminen ja inspiroiminen. Mitä enemmän fiilistelemme unelmia ystävieni kanssa, sitä enemmän saamme molemmat uskoa ja voimaa niiden toteutukseen. Voit myös kysyä, miten ystäväsi näkee sinut ja sinun vahvuutesi. Usein ulkopuolisen näkökulma voi tuoda yllättäviä pointteja ja taitoja esiin, joita olet pitänyt itsestäänselvyyksinä.

 

 

Share: