Kuva: Tanja Koivisto Vaatteet: Röhnisch 

 

Eikös se ole yleensä niin, että omista mokista oppii paremmin kuin toisten neuvoista. Olen koko ikäni urheillut, puin luistimet jalkaani ensimmäisen kerran viisi vuotiaana ringettekoulussa. Siitä hetkestä tähän päivään asti olen urheillut säännöllisesti niin ringeten, yleisurheilun, salin kuin tanssin parissa. Mukaan on mahtunut myös useita kokeiluja ja hauskoja muistoja esimerkiksi sulkapallon, jalkapallon ja salibandyn parissa. Valmensin myös vuoden salibandyä ala-asteikäisille pojille ja vedin ystävälleni treenejä kauneuskisoja varten.

Näihin vuosiin on kuitenkin mahtunut myös ajanjaksoja, jolloin motivaatio liikunnan suhteen on ollut täysin hukassa. Niin kadonnut, että olen hetkellisesti unohtanut miksi rakastan urheilla. Viimeisin motivaatiopula tapahtui viime vuonna, kun perustin uuden yrityksen toisen osakkaan kanssa. Se kaikki uuden opettelu, stressi ja elämän hankalat tilanteet veivät mukanaan. Unohdin kokonaan kuinka paljon urheilu tuo voimaa ja kävin lähes pakolla kerran tai pari viikossa salilla. Treeni ei oikein luistanut ja tuntui, että minun pitäisi ennemmin olla tekemässä töitä.

Onneksi kyseinen ajanjakso ei kuitenkaan ollut lopulta kovinkaan pitkä ja treenimotivaationi ja intoni on palautunut normaalille tasolleen. Kokosin listan asioista, jotka huomasin omalla kohdallani auttaneen motivaation palautumiseen.

 

  1. Treenaa hyvän olon takia.

Itselleni treeni lisää älyttömän paljon hyvän olon tunnetta. Olen aina ollut aikaansaava ja energinen persoona, joten tuntuu hyvältä päästä purkamaan liiat energiat ja nollaamaan stressiä treenin parissa. Rakastan, kun voin keskittyä pelkkään suoritukseen ja kaikki muu unohtuu mielestä.

 

2. Kokeile rohkeasti jotain täysin uutta

Omalla mukavuusalueella voi välillä tulla tylsää. Mikäli treeni maistuu puulta, niin kokeile itsellesi jotain täysin uutta. Mukaan kannattaa ottaa kourallinen itseironiaa ja herkässä oleva nauru, sillä niitä usein tarvitaan. Olen itse käynyt esimerkiksi boulderoimassa, joka on minulle muutamia kiipeilykertoja lukuunottamatta aika vieras laji. Saimme ystäväni kanssa hyvät naurut, kun molemmat huutelivat vuoronperään katon rajasta, etteivät uskalla tulla alas.

 

3. Sovi treenitreffejä

Jos treeniin lähteminen tuntuu vaikealta, kannattaa sopia niistä kaverin kanssa, joka on ahkera treenaaja. Urheilutreffejä tulee harvemmin peruttua, kun taas yksin tehtävälle treenille saattaa helposti keksiä toinen toistaan hölmömpiä tekosyitä. Vuosien varrella olen kuullut kavereiltani mm. seuraavanlaisia: “Koira pitää ruokkia, niin en ehdi salille”, “Myöhästyin tästä ekasta bussista, niin se 45 min treeni olisi vähän liian lyhyt” ja “En löydä mun juomapulloa”. Tekosyyt kannattaa siis unohtaa, sillä jopa 30 minuutissa saa hyvän ja tehokkaan treenin tehtyä.

 

4. Tee tavoitteita treeniin liittyen 

En tarkoita, että kaikkien pitäisi tähdätä kisa-lavoille tai tavoitella ulkoisia muutoksia vartaloonsa. Tavoitteet voivat ihan hyvin liittyä esimerkiksi venyvyyteen, parempaan oloon tai vaikka uuteen taitoon. Itse otin projektiksi aloittaa käsilläseisonnan harjoittelun. Tavoite voi olla mitä vaan, käsien saamisesta varpaisiin aina bikinifitness-kilpailuun, mutta tärkein on nähdä omaa kehitystä. Kun huomaa muutosta, se motivoi aina tavoittelemaan lisää.

 

 

Sain Polarilta kokeiluun A370-fitnessmittarin, jota olen käyttänyt treenien yhteydessä. Tämä on myös osaltaan motivoinut treenien seurantaan. Kun viime vuonna urheilin vähemmän, huomasin leposykkeeni olevan korkeampi, oloni väsyneempi ja minulla oli toistuvasti selkä -ja hartiakipuja. Polarin mittarista on helppo seurata jatkuvasti omaa sykettä, sillä mittari mittaa sitä jatkuvasti pintaverenkierrosta. Lisäksi mittari ilmoittaa, jos olet ollut liian kauan paikallaan. Silmiä avaavaa huomata, kuinka paljon kiputiloja omaan kroppaan voi aiheuttaa jos liikkuu liian vähän.

Polarin mittarilla pystyy valitsemaan treenit, joita suorittaa ja mittari laskee kaiken maksimisykkeestä kaloreihin. Fitness-mittari on todella kätevä tuote muistuttamaan treenin tärkeydestä ja auttamaan suoritusten seuraamisessa. Tämä A370 mittaa myös unta ja näyttää kuinka kauan nukut öisin, mittarin saa yhdistettyä Bluethoothilla kännykkä sovellukseen, jonne kaikki data kertyy.

Ainoa pieni miinus mittarissa on sen akun kestävyys. Olen kuullut kavereiltani, että kilpailijan tuotteessa akku kestää jopa kuusi päivää. Tässä mittarissa minulla on parhaillaan akku kestänyt kolme päivää. Kuitenkin suosittelen miettimään fitness-mittarin ostoa, sillä se auttaa myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kanssa, kun omasta toiminnasta saa dataa. Kun treenaa sopivasti, nukkuu ja syö hyvin, arki luistaa sujuvammin ja paljon positiivisemmilla fiiliksillä.

 

Energistä viikkoa!

Share: